torstai 26. heinäkuuta 2018

Kysymyksiä ja vastauksia! (osa 1)

Te olette laittaneet mulle todella paljon kysymyksiä liittyen kasvatukseeni tai ylipäätään minuun ja kaneihini, joihin on nyt aika vastata. Vastaan jokaiseen kysymykseen mahdollisimman monipuolisesti. Kysymykset on jaoiteltu muutaman otsikon alle.


                                                Kanit

Montako kania sinulla on ollut?
Olen omistanut nyt yhteensä vasta viisi kania. Muutama kani on loppukesälle jo tiedossa. Kaniharrastukseni on vasta alussa, eikä kanimäärä tule jäämään näin pieneksi. Innolla odotan  ensikesää, jolloin kaneja saattaa olla yli tuplasti lisää.
Ensimmäinen kanini Rölli

Miksi juuri kanit?
Kanit on aina olleet lempieläimeni suurineen korvineen, nöpönenineen, suurien iloloikkien kera. Tutuilla oli kaneja, kun olin pieni, joita aina rapsuttelin ja ihastelin. Oman ensimmäisen pikäkorvani Röllin sain vuonna 2013, josta se sitten lähti, eikä loppua näy.

Mikä on lempi kanivärisi?
Ei oikeastaan ole väriä, josta en pitäisi. Ehdoton suosikkini kuitenkin kaniväreissä on ruskea otter!

Mikä on lempi kanirotusi?
Itse pidän risteytyksistä enemmän kuin mistään kanirodusta, mutta jos olisi puhdas rotu valittava olisi se kääpiöjänis. Pidän erityisesti niiden jänismäisestä kropasta, sekä pienikokoisuudesta.

Tiedätkö paljon kanien genetiikasta, väreistä yms?
Jos totta puhutaan, niin en ole niissä mikään mestari. Opettelemallahan niitä oppisi. Perus genetiikka on kuitenkin jokseenkin hallussa. Kanien värit on aikalailla hallussa. Tuleehan näitä väkisinkin opeteltua lisää vuosien varrella.

Millainen olisi unelmakanisi?
Unelmakanini olisi rungoltaan siro ja jänismäinen. Väriltään ruskea otter. Sen luonne olisi kuin enkelillä, mutta vauhtia löytyisi jonkin verran.

Kuinka kauan vietät kaniesi kanssa aikaa?
Viikolla joka aamu käyn lisäämässä vedet ja heinät, sekä annan muutamat rapsuttelut. Päivällä käyn kerran tai kaksi kanilassa, riippuen ihan omasta päivästä, onko töitä jne. Illalla sitten olen kanilassa pidemmän aikaa. Jos en ole päivällä siivonnut, niin siivoan illalla. Hemmottelen jokaisen kanin ja annan ruuat, sekä vedet. Viikonloppuisin saatan olla kokoipäivän kanilassa. Se on siis vaihtelevaa. Pyrin kuitenkin tarjoamaan tapasuolisesti huomiota ja aikaa.

Minkä rotuisen kanin meinaat seuraavaksi hankkia?
Nyt loppukesästä mulle on tulossa kaneja useampikin, mm. kääpiöjänisristeytys, kun kanilaremppa saadaan valmiiksi.  Innolla odotan uusia kanikavereita saapuvaksi.

Kuka kaneistasi omaa ihanimman luonteen?
Luna! Se on niin kiltti ja ihmisläheinen. Ei tekisi pahaa kärpäsellekkään.

Mistä kaniesi viralliset nimet juontuu?
Olen kanieni viralliset nimet antanut itse, mikäli joku ei sitä vielä sattunut tietämään. Lunan nimi juontuu sen väristä. Se muistutti yötä, joten nimeksi sitten valikoitui Luna Night. Tahdoin Heklalle saman tyylisen nimen ja pohdin pitkään, kunnes pääsin Heklaa katsomaan. Se muistutti hunajaa ja olihan se minun "hani", josta sitten nimi Hekla Honey. Dilalle halusin jotain erilaista. Niinpä laitoin kanitiimiin viestin, jossa pyysin ehdotuksia. Eräs tiimiläinen ehdotti nimeä Dream Has Became True (Unelma on muuttunut todeksi), josta hauskaa tekee se, että olin pitkän aikaa unelmoinut kääpiöluppaa kera japsi kuvio. Niinpä Dila sai arvoisensa nimen.


                                                    Hoito


Kuinka usein leikkaat kaniesi kynnet ja leikkaatko kaikilta samaan aikaan?
Leikkaan kanieni kynnet silloin, kun ne leikkuuta kaipaavat. Leikkaan kaikilta samaan aikaan tai menisin sekaisin siinä keneltä ne ovat leikatut keneltä ei. Aina ennen näyttelyitä leikkaan kynnet tarkemmin. 

Mitä pellettiä kanisi syö?
Kanini syö Hankkijalta saatavaa Racing Junior Prota. Se on laadukasta ja paljon maittavampaa, kuin joku "parempi" kanin pelletti.

Hoidatko vain sinä kaneja?
Kyllä. Tosin jos olen itse reissussa, niin jompikumpi vanhemmistani hoitaa kaneja sillä aikaa.

Toinen kanini Tiuku



                                                 Kasvatus


Jos sinun pitäisi päättää jokin puhdas kanirotu, jota kasvattaisit mikä se olisi?
Ehdottomasti kääpiöjänis! Sen siro ja jänismäinen kroppa, pieni koko ja itsepäinen, mutta kiltti luonne tekee siitä minulle sopivan. Ne myös ovat usein taitavia esteillä, joka tottakai olisi vain plussaa.

Suunnitteletko poikueet itse?
Yleensä suunnittelen poikueet itse. Se aina riippuu yhdistelmästä. Mikäli alan uroksen omistajan kanssa suunnittelemaan, niin tehdään se loppuun asti yhdessä. 

Mikä on sinulle tärkeintä kasvatuksessa?
Minulle tärkeintä kasvatuksessani on se, että saan aikaan sen, mitä tietyltä poikueelta haluankin. Oli se sitten väri, luonne kroppa tms. 

Annatko kaneja sijoitukseen?
En näiden ihan ensimmäisten poikueiden poikasista ketään luultavasti sijoitukseen anna. Olen ajatellut, että jos kaneja annan sijoitukseen, niin ne ovat uroksia ja täytyy tarkkaan miettiä minkälaiseen kotiin sijoituskania annan. Kovin kauas en myöskään sijoituskania luovuta.

Dream Has Became True "Dila"

                       



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti